Tips om Polymerlera – ”Fimolera och Cernitlera”
Vad roligt att du har hittat hit till Hobbyrian som har Sveriges bredaste utbud med polymerlera och verktyg.
Bra priser med stort utbud och utmärkt service är mottot.
Jag som står bakom butiken heter Karolina Söderberg och jag skapar själv i polymerlera sedan många år och jag har gjort mycket efterforskningar om vad som fungerar och inte fungerar.
Du kan även hitta Hobbyrian på Facebook , på Instagram ,på Youtube och för dig som redan kommit igång eller vill komma igång med lera så finns även gruppen ”Polymerlera för Skandinaver”.
Intro – Vad är Polymerlera?
Ja, vad är egentligen polymerlera?
Många kallar helt enkelt polymerlera för Fimolera eller Cernitlera men Fimo och Cernit är bara två av många tillverkare av polymerlera och du kan köpa dem och andra märken billigt här hos Hobbyrian.
Polymerlera är giftfri plastlera som du bakar i vanlig hushållsugn för att härda den.
Du behöver inte en speciell eller en separat ugn för att baka polymerlera.
Polymerlera torkar inte utan kan formas och formas om tills dess att den bakats i ugn.
Det är ett otroligt mångsidigt material där du kan göra nästan vad du vill.
Smycken, figurer,skulpturer, miniatyrer, knappar, dekorationer osv, det är din fantasi som sätter gränserna.
I denna butik kan du välja mellan Sculpeyleror som Premo, Soufflé, Super Sculpey och Living Doll. Men även olika linjer av Cernitlera och Fimolera alla utmärkta leror som passar till mycket.
Lägg märke till att Fimo Professionals mindre förpackningar väger 85 gram medan Fimo Accents, Fimo Soft, Premo och Cernits mindre förpackningar väger ca 56 gram vilket är bra att tänka på vid en prisjämförelse.
Det går utmärkt att blanda de olika märkena, kom ihåg att Fimolera bakas på 110-130 grader medan Premo och Cernitlera bakas på 130. Baka då på den högre temperaturen men kom ihåg att Fimos ljusare färger kan mörkna något vid den högre temperaturen och då särskilt den transparenta och den vita fimoleran så du bör täcka över leran i ugnen under bakning och om det är väldigt viktigt för dig att resultatet skall vara bländande vitt så kan det vara en bra idé att inte välja Fimos vita när man bakar på 130 grader då den kan få en svagt rosa ton.
Skapa med polymerlera
Vilket märke av polymerlera du väljer är mest en smaksak då alla märken som sälj här i butiken är bra. Skall du göra stavar eller som kallar dem på engelska canes så kan Fimo Professional och Cernit vara snäppet bättre än Premo då de är aningens fastare i konsistensen och därför mindre benägna att deformeras vi reducering.
Mer information om de olika lerorna hittar du längre ner.
Det är bra att först bearbeta och knåda leran smidig antingen med händerna eller med en pastamaskin (pastamaskiner som använts till lera är olämpliga att använda till matlagning). Detta för att ”väcka liv” i leran så den blir smidig att arbeta med, det påverkar dock inte lerans hållbarhet efter bakning.
Lär dig göra en ”skinner blend”.
Du kan göra stavar ( canes ) vilket innebär att du gör en stav med en bild inuti som du sedan skivar och du får då många kopior av din bild som kan användas på många olika sätt som t.ex hängen. har du aldrig gjort en stav eller cane som de heter på engelska av Fimolera eller Cernitlera förut så ta en titt på den här filmen från Hobbyrian
Gör muffinsar eller cup cakes.
Liljor till hängen , armband , pärlor , dekorera glas, miniatyrtårta, örhängen, små figurer och mycket mycket mer.
Man kan stämpla eller trycka mönster på leran.
Tänk dock på att om du vill måla eller lacka leran så måste du använda en vattenbaserad akrylfärg eller lack annars så är risken stor att färgen eller lacken inte torkar. inte alla lacker och färger är kompatibla med polymerlera. Särskilt Fimolera är känslig för detta fenomen då färgen aldrig torkar utan förblir klibbig.
Generellt kan man säga (med extremt få undantag) att spraylack, nagellack och billacker fungerar inte på polymerlera. Undantaget är UV- härdande nagellack som fungerar bra på polymerlera.
Det finns en mer ingående artikel i butikens blogg om olika lacker och som också förklarar när man kan behöva lack och när man inte behöver lack, klicka här så kommer du dit.
Du kan hitta lämplig lack här i butiken.
Ta gärna en titt på butikens Youtube kanal.
Sist men inte minst, om du vill ha en stark slutprodukt så är det mycket viktigt att baka på rätt temperatur. Fimolera på 110-130 grader, Cernitlera och Premo på 130 grader. Bakar du på en lägre temperatur så blir resultatet inte bra utan leran blir skör och går lätt/lättare sönder. Det samma gäller om du bakar under för kort tid.
Täck över sina skapelser med ett papper eller lite folie så skyddas det som bakas från den direkta hettan som ugnens värmeelement avger. Det är lite som när du sitter i skuggan under ett parasoll på sommaren för att skydda dig själv från solens direkta strålar.
Det är absolut nödvändigt att ha en ugnstermometer när man bakar leran eftersom den temperatur som står på ugnens vred inte stämmer till 100%. När man bakar en kaka spelar det inte så stor roll om det är 10-30 grader för kallt men med polymerlera är rätt temperatur mycket viktigt.
Resultatet av en korrekt bakning blir en stark produkt som du kan se i denna film från Hobbyrian
En varning är också att obakad lera kan smälta viss plast. Som en generell ”regel” så kan man oftast förvara obakad polymerlera direkt, utan förpackningen, i plastlådor som är lite lätt mjölkiga och gjorda av flexibel plast men INTE i plastlådor som är av glasklar och hård plast. Som den transparenta plasten i ett CD fodral, den är inte kompatibel med polymerlera. ”Fluffig” plast, styrofoam, liknande de förpackningar man får sin hämtmat i, de smälter också om de kommer i kontakt med obakad polymerlera.
Den mjukare mjölkiga plasten i många beteslådor (fisketillbehör) är däremot kompatibel med polymerlera.
Vilken lera skall man välja?
Vilken lera du väljer är mycket en smaksak men här kommer lite information och tips om de olika lerornas egenskaper.
Observera att den hårdhet som anges i texten nedan på varje lera kan variera kraftigt beroende på lerans färskhet.
Hobbyrian köper in i små mängder men istället ofta så att leran inte ligger på hyllan en längre period. Det betyder att ibland så är leran superfärsk och därmed väldigt mjuk.
Men , ibland så kan även ganska ”ny” lera vara lite hårdare och kanske till och med smulig.
Detta kan vara fallet med alla märken och linjer även om vissa är mer drabbade än andra.
Det är inget fel på leran om den är ovanligt mjuk eller om den är ovanligt hård utan det är variationer som förekommer och du kan läsa mer i detta blogginlägget om varför det kan vara så.
Fimolera / Fimo
Fimo Professional är en lera som är något fastare, hårdare än Premo och som snabbare blir smulig när den ligger än Premo lera men Professional kan knådas tillbaka till sin ursprungliga smidighet efter den blivit smulig utan att tillsätta mjukgörare
Professional är en fimolera som håller detaljer bra och även håller formen i ugnen men mindre, tunna och utstickande detaljer kan behöva extra stöd i ugnen som med all polymerlera.
Bra till stavar / canes.
Fimo Professionals mindre förpackningar väger 85 gram till skillnad från annan Fimolera som sälj i 57 grams förpackningar. Kan vara bra att tänka på vid en prisjämförelse.
Fimo Effect är som det låter en fimolera med olika effekter. Fimo Effect har olika hårdhet.
Translucent, metallic och gemstone har samma hårdhet som Fimo Professional
Nightglow, glitter, stone och pearl har samma hårdhet som Fimo Soft.
Fimo Doll art har numera integrerats in i Fimo professional och är speciellt avsedd för tillverkning av dockor och skulpturer. Den kommer i 6 olika hudtoner som är halvtranparenta. Färgerna har nummer 03, 432, 435, 44, 45 och 78 så du hittar igen dem bland Professional.
Kan naturligtvis användas till vilket projekt du vill om du tycker att färgerna passar dig och ditt projekt.
Fimo Soft är en väldigt mjuk lera och därför är det svårt att använda den till detaljerade arbeten eller på varma sommardagar. På grund av att den är så mjuk så passar den bra till tekniker där mjukheten är nödvändig, som till exempel ”sutton slice” eller när man vill smeta ut leran så det efterlinkar en oljemålning m.m. .
Fimo Leather Effect är en lera som är väldigt speciell eftersom den efterliknar läder i sin struktur. Du behöver inte tillföra struktur utan även om du kavlar leran så får den en läderstruktur. Kolla in denna video som visar hur du kan göra ett fräsigt armband av Fimo Leather. Eller så kollar du in denna video som visar hur du kan göra små bröd till dockskåpet av Fimo leather effect.
Sculpey Leror
Sculpey Premo är en lera som är mjukare än Fimo Professional men är ändå formfast och håller detaljer bra. Fastare än Fimo Soft. En bra allround lera och ett utmärkt val för den som kanske har lite ont i händerna eftersom den är lite mjukare än Fimo Professional.
Sculpey Premo Accents Leran som tidigare kallades Premo Accents har nu förflyttats in under namnet Premo.
Färger som heter pearl och även de som har namn efter ädelmetaller som guld och silver innehåller mica och är toppen för tekniker som t.ex. mica shift.
Pearl och de med ädelmetallnamn passar däremot mindre bra till stavar.
Färger som heter translucent och även Translucent white är transparanta släpper igenom ljus.
Translucent- både med och utan färg blir inte glasklara utan de släpper genom en viss mängd ljus, ju tunnare de är desto mer ljusgenomsläpp.
Sculpey Soufflé är lite annorlunda, den väger mindre. Ett block av Soufflé väger 48 gram men är lika stort som ett paket Premo som väger 57 gram. Den har också en sammetslen yta, både bakad och obakad. Soufflé är också mindre benägen att till få luftbubblor vid bakning än de andra lerorna.
Soufflé går att slipa men om man vill ha en blank yta så passar denna inte så bra. Det är inte heller den bästa leran för att måla efter man bakat. Att den är lätt och även mindre benägen till luftbubblor gör att den är perfekt för örhängen av polymerlera.
Living Doll Super Sculpey är hårdare än Premo och är avsedd för skulpturer och dockor och den kommer i halvtransparenta hudtoner. Inte den starkaste leran efter bakning och passar bäst till saker som inte hanteras, precis som Super Sculpey.
Super Sculpey är ett populärt val för många skulptörer och den kommer i 3 olika hårdhetsgrad där Original är den mjukaste och Firm den hårdaste. Original är något mjukare än Premo medan Firm är hårdare än Fimo Professional.
Den är inte den starkaste leran efter bakning och passar därför allra bäst till skulpturer eftersom skulpturer inte hanteras så ofta som till exempel ett smycke hanteras. Har du väldigt tunna detaljer på din skulptur kan det vara bra att göra just dem i en starkare lera som t.ex Cernitlera eller Cosclay
Är du osäker så kanske du kan börja med Super Sculpey medium för att se om du tycker den är för hård, ja då väljer du Original nästa gång och för mjuk då väljer du Firm. Kanske du tycker den är precis lagom.
Original finns både hudfärgad och i grått medan Medium och Firm är grå. De kommer inte i andra färger utan är avsedda att målas med vattenbaserad akrylfärg.
Cernitlera
Cernit är den fastaste, hårdaste av , Fimo, Premo och Cernit, och finns i många olika färger och varianter. Alla varianter har genrellt samma hårdhet men färsk translucent, metallic och pearl är mycket mjuka.
Den är mycket hållbar efter bakning. Bakas på 130 grader.
Cernitlera kommer också i väldigt många färger och i flera olika serier.
Cernit No1 är de klassiska färgerna som mörknar inget eller mycket lite i ugnen.
Cernit Metallic har en stor koncentration av mica partiklar och passar bra till micashift teknik. Cernit Metallic har också ett vackert skimmer.
Cernit Pearl har också en stor koncentration av micapartiklar men det är lite större partilar i den så den glittrar mer än skimmrar som metallic.
Cernit Opaline är de halvtransparanta färgerna och de mörknar i ugnen så testbaka en liten bit först. Då vet du vilken färg de får som färdigbakade. Det är också den transparensen som ger Cernit Opaline sitt unika porslinsliknande utseende (inte blank utan lite transparent som oglaserat porslin). Detta passar särskilt bra när du gör realistiska blommor av lera.
Cernit Translucent är färger som är mer transparenta än de andra linjerna. de mörknar i ugnen. Cernit translucent 024 Night Glow är självlysande.
Cernit Nature har ett stenliknande utseende.
Cernit Neon , ja namnet säger allt. Neonfärger. Eftersom de är halvtranparent så mörknar de i ugnen.
Cernit Doll är hudfärg och passar till dockor och liknande som kommer att hanteras eftersom rätt bakad Cernitlera är mycket stark.
Cosclay
Cosclay är mer flexibel efter den är bakad vilket kan vara bra om du vill ha lite ”rörelse” i leran efter du bakat. Finns både som hudfärgad och grå i butiken. Hållbar och lite extra flexibel efter bakning.
Startkit.
Jag får ofta önskemål och förfrågningar om startkitt men eftersom vilka verktyg som behövs till stor del beror på vilken inriktning du har på ditt skapande så kommer jag inte att sätta ihop något.
Det som du behöver för att komma igång med de flesta inriktningar är ett nålvertyg, kavel, kniv och lera men det viktigaste verktygen är ugnstermometern.
Lägg hellre dina pengar på att köpa lite extra lera än på att köpa en massa verktyg som du sedan kommer på att du inte behöver. Bara du kommer igång så kommer du att upptäcka vilka verktyg du verkligen behöver.
En pastamaskin underlättar arbetet men är inget du måste ha från början.
Du är alltid välkommen att ställa frågor eller komma med synpunkter. Använd butikens kontaktsida under ”kundtjänst” eller mejla mig på kontakt(@)hobbyrian.se , ta bort parenteserna först, de finns där för att skydda adressen från botar.
Vill du lämna ett omdöme på varor du köpt så görs det i varans listning under fliken ”Recensioner” eller om du vill lämna ett omdöme på din köpupplevelse som en helhet så kan du göra det på Facebook, Prisjakt, eller Trustpilot. Det är alltid tacksamt om du tar dig tid till att lämna ett omdöme.
Nyttiga länkar
Om du inte har något mot att läsa på engelska så hittar du tonvis med bra och korrekt information på denna sidan. https://thebluebottletree.com/