Du visar för närvarande Vilket lack är bäst till Fimolera, Cernitlera, Polymerlera? Funkar alla lacker och måste man lacka?

Vilket lack är bäst till Fimolera, Cernitlera, Polymerlera? Funkar alla lacker och måste man lacka?

Vad du än kallar den mångsidiga leran, polymerlera, Fimolera eller Cernitlera så kommer du förr eller senare ställa de här frågorna.
Vi tar dem en och en och logisk ordning

Måste man lacka polymerlera?

Det korta svaret är Nej.
Eftersom polymerlera är plast -vinyl så behöver man inte lacka, faktum är att leran i sig är mycket hållbarare än eventuellt lack som du lägger på. Du skulle aldrig lacka dina trädgårdsmöbler av plast i tanken att de då håller bättre. Samma med polymerlera. Lacket är dessutom plast det också så för polymerlerans hållbarhet och motståndskraft fyller lacket inget syfte.
Skall leran förvaras utomhus så bör den inte lackas, målas eller täckas med pasteller – Mica eller annat som läggs på ytan. Ren polymerlera klarar sig bra utomhus, färger bleks men leran fungerar som vilket plastföremål som helst som förvaras utomhus.

Men som med allt annat så finns det alltid undantag

Om du använt micpulver eller pasteller, Hobbyrian säljer massor olika att välja på, då behöver du mest troligen lacka.
Mica och pasteller läggs i regel på polymerlera innan man bakar eftersom de då fastnar på den klibbiga ytan. Skall kreationen hanteras efter den är bakad, som till exempel örhängen av polymerlera, då är risken stor att de här pulvren färgar av sig och det förhindras genom att lacka och Hobbyrian säljer flera olika lack att välja mellan.
Vilket lack som passar till vad kan du läsa lite om lite längre ner.

Har du däremot gjort en skulptur som har rosiga kinder av pastell eller detaljer i micapulver så kan du ändå välja att inte lacka.
Micapulver och pasteller sitter på ganska bra, särskilt om du har ”gnuggat” in dem i ytan vilket betyder att det som inte skall hanteras i någon större utsträckning inte nödvändigtvis behöver lackas.

Pasteller och Mica kan behöva ett lager lack.

Funkar alla lacker med Polymerlera – Fimolera – Cernitlera?

Nej, alla lacker fungerar inte!
Det är ett stort och lite komplcerat ämne, en del lacker torkar aldrig på polymerlera utan förblir klibbiga men ännu värre är att lacket faktiskt kan torka för att sedan åter bli klibbigt efter flera månader.
Den här klibbigheten är inte alltid helt uppenbar men du märker det om du t.ex tar en bit toalettpapper och stryker på ytan eller om dammet på din alster inte går att få bort genom att blåsa.
Därför, om du väljer ett lack som inte är väl beprävat med ALLA märken av polymerlera så bör du lacka och vänta ca 6 månader innan du kan avgöra om lacket är kompatibelt.
Du kan direkt välja bort lacker på sprayburk – aerosoler – och nagellacker som lufttorkar, de fungerar inte och det med extremt få undantag, välj istället akryllacker som är vattenbaserade om du vill testa själv. Det enklaste är ändå att välja lacker som är beprövade och testade som de som finns här i butiken hos Hobbyrian.


Spelar märket av polymerlera någon roll när man testar lack?

JaFimolera är den lera som är mest känslig och den lera som har störst risk för att inte vara kompatibel med lack. Fimolera kan till och med i sällsynta fall förbli klibbig med lacker (och färg) som den ”borde” fungera med.
Det kan vara enklare att välja en annan lera om man vet med sig att man gillar att lacka (eller måla) på polymerlera.
Minst känslig är lerorna från Sculpey, som t.ex. Premo, de kan också bli klibbiga av fel lack men fungerar med fler lacker än vad Fimo gör, dock inte aerosoler och lufttorkande nagellack.
Cernitleran hamnar någonstans i mitten vad det gäller känslighet.
Du hittar dem alla billigt hos Hobbyrian

Vilket lack är bäst till polymerlera?

Nu kommer ett avslöjande- Inget lack är faktiskt det bästa lacket!

Ja så är det faktiskt, kan man låta bli lacket så är det bästa alternativet.
Det finns ändå lite olika alternativ till lack som du kan läsa om lite längre ner.

Men ibland så behövs lacket, vilket skall man välja då?

Det finns flera faktorer som spelar in här.
Skall du lacka micapulver (och glitter) så bör du välja ett blankt lack eftersom matta eller halvmatta lacker minskar på just den effekt vi vill ha när vi använder mica och det är glitter, glans och skimmer. Glans kan inte glänsa under ett lager av matt lack helt enkelt.

Men när det gäller pasteller och andra pulver som man lägger på ytan som inte skall glänsa och glittra då kan man välja ett matt, halvmatt eller blankt lack.
Vi skall gå igenom de olika lackerna som säljs här hos Hobbyrian
Du kan välja vilket märke av lack som helst till vilket märke av polymerlera som helst, det spelar alltså ingen roll.


Fimos blanka och matta lack – Fimos lacker är mycket tunnflytande, de är nästan som vatten vilket gör att de är inte syns så mycket då varje lager blir mycket tunt. Vattenbaserade och luktar svagt.
Vill du att lacket skall synas så lite som möjligt så är dessa ett bra val. Ibland vill man nämligen ”försegla” pastellerna eller micapulvret så att de inte färgar av sig men vill inte att det skall synas så mycket.
Det matta lacket syns minst av de två.


Cernits blanka och matta lack – Cernits lacker är mer tjockflytande än Fimos Hobbyrian säljer dem i två olika storlekar 30 och 250 ml. De större flaskorna är mycket prisvärda. Cernits lack är ett smidigt lack fär dig som vill ha ett ”lagomlack” och ligger bra till prismässigt. Vattenbaserade och luktar svagt.


Sculpey blanka och halvmatta lack – Sculpeys lack är kanske en liten aning tjockare än Cernits lack och det är inte jättestor skillnad i blankhet mellan de två. Vattenbaserade och luktar svagt.
Kan med fördel appliceras med en fuktig pensel, doppa penseln i vatten först i vatten om så önskas, det hjälper till att minska synliga penseldrag.


Darwi högblankt lack – Darwi är inte vattenbaserat utan alkoholbaserat och har en starkare doft. Hobbyrian säljer detta lack i två olika storlekar 30 ml och 100 ml.
Detta lack är mer tjockflytande men ändå ganska lätt att applicera, man skall inte lägga på för tunt för då blir det penseldrag men inte heller så mycket att det rinner. Darwi blir verkligen högblankt och hårt, det ger en glasliknande yta. Den här hårdheten gör att detta lacket är direkt olämpligt för tunnare saker. Då rätt bakad och tunn polymerlera är väldigt flexibel och lacket är glasliknande så kommer det helt enkelt att spricka och ramla av om det används till tunna saker som flexar.
Det här lacket passar jättebra till pärlor, tjockare smyckesdetaljer, ögon och mycket mera, vad du än vill ha så där riktigt riktigt blankt.
Du behöver rengöra penslar med alkohol eller penseltvätt eftersom detta inte är vattenbaserat.
Detta lack kan inte heller skickas utanför Sverige eftersom det är klassat som brandfarligt och därmed blir alldeles för dyrt för att skicka utanför landets gränser.

Vilket lack skall man nu välja? Det är mest en smaksak och beror på dina egna preferenser men ett tips är att faktiskt välja flera olika så att du kan variera och anpassa dig till varje projekt.
Har du använt akrylfärg på leran, så behöver den nödvändigtvis inte lackas. Akrylfärg och akryllack är i princip samma produkt, med och utan pigment, så att lacka akrylfärg med akryllack blir lite kaka på kaka.
Om färgen inte sitter kvar på leran så är problemet inte att det behövs något ovanpå färgen utan att färgens vidhäftning till leran inte är tillräcklig. Problemet är alltså under färgen.

Vad finns det för alternativ till att lacka?

Det mest uppenbara alternativet är att helt skippa lack och ytbehandling och låta lerans naturliga yta vara som den är men det funkar ju bara om Mica eller pasteller inte har använts.
Ett alternativ är att slipa och polera, Hobbyrian har en film som visar dig lite mer om hur det fungerar, klicka här för att se den.
Att slipa och polera är lite mer jobb men resultatet är en fröjd både visuellt och taktilt.

Det går även att använda flytande lera som en yta på polymerlera, stöppla på tunt med en svamp på bakad lera och baka den igen.
Sculpey clear ger en högblank yta om du sedan värmer snabbt (mycket snabbt så inte leran blir bränd) med en varmluftspistol. Det skall bara vara några sekunder för varmluftpistolen är egentligen på tok för varm för polymerlera. Var alltså mycket försiktig och håll inte fingrarna i vägen för den varma luften.
Translucent Liquid Sculpey ger i sin tur en mattare yta när den används på det här viset.
Testa den flytande lera du har hemma, du kanske gillar det så mycket att lack blir något som du helt glömmer bort.

Även ett mycket tunt lager tranparent lera kan i visssa fall vara ett alternativ. Då rekommenderas Cernit translucent eftersom den är relativt klar efter bakning, särskilt när den är tunn.

Fler alternativ är t.ex. UV nagellack, det går bra att använda på polymerlera om du kanske ändå använder det till dina naglar så kan du testa det på din lera men kom ihåg att det gulnar med tiden vilket förkortar livet på dina skapelser. Det inte är bra för din hälsa att hålla på för mycket med dessa produkter.



Lämna ett svar