Du visar för närvarande Om polymerleran är för mjuk eller för hård och smulig.

Om polymerleran är för mjuk eller för hård och smulig.

Hobbyrians sida med ”Tips om lera” har ett avsnitt med de olika lerornas egenskaper som också inkluderar deras olika hårdhet.
Men ibland stämmer det som står där med inte med leran du har hemma eller har köpt, hur kommer det sig, är informationen felaktig?

Nej, informationen på Hobbyrians sida ”Tips om lera” är inte felaktig men det finns många faktorer som spelar in, låt mig förklara närmare och även ge dig tips på vad du kan göra om din lera har ”fel” konsistens.

För mjuk!

Hobbyrian köper in få av varje färg men istället ofta vilket betyder att leran du får kan vara superfärsk och färsk polymerlera, ja den är mjuk.
I februari 2023 hade jag ett samtal med grundaren av Cernit och han berättade för mig att ofta är leran såld/beställd innan de ens hunnit tillverka den och det betyder att så snart de tillverkat så skickar de ut leran.
Cernitleran går alltså nästan direkt från fabrik hem till dig vilket gör den så färsk som det bara går.

Det är också oftast Cernit Translucent som är så där extremt mjuk när du får den.

Leran hinner inte ligga på hyllan och mogna, varken hos tillverkare eller här hos din vänliga polymerlerabutik.
Det är alltså inget fel, varken på informationen i butiken eller leran, den är bara väldigt färsk.
Informationen i butiken utgår från lerans optimala konsistens och egenskaper.
Transperent/translucent lera har inte heller så mycket tillsatser som fyllnadsmedel och pigment, vilket gör den mer benägen att vara väldigt mjuk från början, som en bulldeg med för lite mjöl.

För hård och smulig!

Ja, trots att Hobbyrian köper in polymerleran ofta så kan leran ändå ha legat på hyllan hos både tillverkare eller leverantör ett tag.
Eller så är det en lera med istället mycket tillsatser som mica, glitter eller pigment.
En polymerlera som har mica i kommer att ganska snabbt kännas lite torr även om t.ex. Cernit metallic som är baserad på translucent lera från början är rusktigt mjuk. Tillsasterna fungerar som när man har mera mjöl i bulldegen.
Är leran en lera som dessutom är hård från början som till exempel Super Sculpey firm så kommer den snabbare att bli hård och smulig än Fimo Soft
En annan sak, jag sade ju att transperent lera inte har så mycket tillsatser som stbiliserar dess konsistens, det påverkar även leran åt andra hållet, den blir fortare hård och smulig än en lera som har dessa tillsatser.
Så transparent lera kan vara både för mjuk och för hård utan att det är något fel på den. Lagom, det är den bara ett kort tag.

Eftersom polymerlera inte blir för gammal så är det igen inget fel på leran utan den ger lika hållbart resultat som leran som är för mjuk.

Här finns dock en joker i leken som vi kan titta lite närmare på, en lera som har sina egna spelregler så att säga.

Fimolera

Japp, Fimoleran är vår joker som inte helt följer samma mönster som de andra lerorna.


Det är nämligen så att Fimoleran, oavsett om det är Fimo Professional, Fimo Effect eller Fimo Soft har samma egenhet.
Idag lämnar vi Fimo Leather effect utanför då den är ännu mer annorlunda. men du kan läsa mer om den leran på sidan ”Tips om Lera”

På vilket sätt är Fimo annorlunda?
Jo, Fimo blir väldigt snabbt hård och smulig även om den är färsk men efter man knådat en stund så kan den bli väldigt mjuk.
Det är helt enkelt så Fimo fungerar.
Även Fimo soft kan direkt ur paketet verka vara hård och gammal men efter man knådat bara en liten stund så har man en lera som är på tok för mjuk.

Återigen, det är inget fel på leran utan det är så den fungerar.

Hur löser jag problemet med för mjuk eller för hård polymerlera?

Så klart kan det i vissa fall vara fråga om att man behöver reklamera leran man köpt men oftast så behövs det inte.
Vi kommer alla, inkluderat jag, någon gång att köpa för mjuk eller för hård lera, det är oundvikligt.
Men jag kan i alla fall lova att jag gör mitt bästa för att leran som finns hos Hobbyrian är så färsk det bara går och har du fått en lera som du anser vara ”fel” så hör av dig så klart men just nu vill jag tipsa dig om hur du kan åtgärda leran hemma.

Fixa Mjuk

För mjuk lera kan åtgärdas genom det man på englska kallar för ”leach”, jag vill på svenska kalla det för att ”blöda” eller ”dra ut mjukgörare”.
Det är en ganska enkel process.
Kavla ut leran ganska tunnt och lägg den mellan två vita skrivarpapper och lägg gärna en tyngd ovanpå så leran får kontakt med pappret.

Till att börja med så låt leran ligga på pappret i max 15 minuter och kolla sedan om den fått lagom konstistens, det skall vara en flottig fläck på papprena. Det är mjukgörare som sugts upp.
Du kan behöva knåda lite för att avgöra om leran har rätt konsistens.
Ibland får jag höra att ”det hjälpte inte” men då har man inte låtit leran ligga tillräckligt länge.
För även om jag skriver 15 minuter, så kan det faktiskt behöva flera timmar ibland. Men om du börjar med flera timmar, då kan du råka torka ut din lera så mycket att den mer liknar sand än lera och det är jag säker på att du inte vill.
Om leran inte blivit hård nog lägg tillbaka den igen, ta nya papper.
Du kan också lägga flera ark papper på varje sida så det får mer uppsugningsförmåga, mer papper kan suga upp mer mjukgörare.

En annan sak du kan göra är att blanda din för mjuka lera med en lera som är för hård.
Ett varningens finger dock, det tar lite tid och det kommer att se ut som att de två inte blandar sig, men kör på, det funkar.
Om vi skall prata bullar igen (nu blir jag snart sugen på bullar) så om du lägger mjöl på den lösa degen och viker ihop den med mjölet inåt så kommer den inte vilja klibba ihop men du vet ju att om du knådar en stund så kommer mjölet att fördelas jämnt och du får en homogen deg.
Det funkar likadant med lera, den hårda leran vill inte blanda sig med den mjuka till att börja med. Kör du leran i pastamaskinen, då kommer det dela på sig, i lager, men som jag sade tidigare, kör på, det kommer att blanda sig till slut.

Ett tredje alternativ och också det som innebär minst ansträngning för dig är att helt enkelt låta leran ligga tills den mognat.
Själv har jag alltid några extra paket vit och translucent som ligger på mognad, så jag slipper hela biten med för mjuk lera.

Fixa Hård

Som redan påpekats, Fimo skall du bara knåda för att få den tillbaka till en konsistens som är lätt att arbeta med.
Men släng inte bara in den i pastamaskinen, om du har gjort det så har du också upptäckt att det bara resulterar i en smulig hög under maskinen.

Ett bättre sätt är att kavla för hand till att börja med, kör några varv på leran, det behövs inte mycket mer än så. Sedan brukar det gå bra att köra den i pastamaskinen.
Kavla alltså leran tills den blir tunn nog för maskinen, vilket betyder max dubbla tjockleken mot springan mellan valsarna. Då brukar den vara bearbetad nog för att inte fullständigt smula sönder.
Att banka på leran medan den ligger i en påse hjälper det också, om man nu föredrar det mot att kavla.
Nägot mer som kan hjälpa till är att ha den i fickan en stund, vira in leran i plastfolie och låt den ligga i fickan så den blir lite varmare och därmerd smidigare

Det här kan fungera på alla märken så klart men om leror från Sculpey är väldigt smuliga så behöver du antagligen lite mer än bara knåda.
Det finns några alternativ att välja på.

Något du antagligen har hemma och om du inte har det, så bör du i alla fall ha det när du arbetar med polymerlera, det är flytande lera.
Det finns några olika att välja på i butiken och vilken som fungerar, det spelar ingen roll.
Du kan tillsätta lite flytande lera till din hårda lera, men ta inte för mycket, bara pytte lite, så du inte får en kladdig gegga.
Även här kommer det vara lite svårt att få det att gå ihop till att börja med men ge inte upp, det är bara att knåda på.

Allra bästa produkten att tillsätta är mjukgörare till polymerlera, butiken har även här några olika att välja på och alla fungerar på alla märken av lera.
Väljer du en flytande variant som Cernit Magic mix eller Sculpey clay softener så kan du hacka din lera i mindre bitar och lägga den i en plastpåse. Droppa sedan i några droppar mjukgörare, ta INTE för mycket, och låta det ligga några timmar eller över natten.
Leran kommer att suga åt sig mjukgöraren och jobbet med att blanda/knåda blir enklare.
Det är lite kladdigt det också men med denna metod minimerar du kladdet.

Mjukgörare finns även i fast form och du blandar in den precis som när du blandar två färger av lera.
Den är transprent och kommer beroende på hur mycket du blandar i ge din lera lite transperens.


Och precis som med den för mjuka leran så kan du också göra leran mjukare genom att blanda den med en lera som är för mjuk.Samma gäller då som ovan, att det kommer verka som att leran inte vill blanda sig, men fortsätt bara knåda, de kommer att gå ihop.

Hobbyrian rekomenderar inte –

Så fort fråga om smulig lera kommer upp i sociala medier så är det alltid någon som säger att man kan använda babyolja eller till och med olivolja för att mjuka upp polymerlera men det rekomenderar jag verkligen inte. Även om de säger ”de funkar för mig och har gjort i 4000 år”
”Så klart du inte gör det, du vill ju sälja” kan man ju tänka men så är det inte. Jag ger gärna tips som inte kostar dig något extra men i detta fall så finns ett bra skäl.
Det är helt enkelt inte rätt sorts oljor och man ändrar lerans egenskaper och hållbarhet. Dessutom, olivolja härsknar till slut och det vore ju dumt att hälla i polymerlera.
Nej I detta fallet rekomenderar jag att använda rätt produkter! De är faktiskt inte dyra och en flaska magic mix räcker dig antagligen resten av livet. En flaska mjukgörare och en flaska flytande lera är bör ha hemma produkter om du tänker arbeta med lera på regelbunden basis.

Lämna ett svar