+46709143208           Önskelista -      Varukorg      Kassa

Tips om lera

Vad roligt att du har hittat hit!

Jag som står bakom butiken heter Karolina Söderberg och jag skapar själv i polymerlera sedan länge.

Du kan även hitta mig på Facebook www.facebook.com/hobbyrian  och för dig som redan kommit igång eller vill komma igång med lera så finns även gruppen ”Polymerlera för Skandinaver”.

Intro

Många kallar polymerlera för Fimolera eller Cernitlera. Fimo och Cernit är två av många tillverkare av polymerlera.

Det är ett mångsidigt material där du kan göra nästan vad du vill.

Smycken, figurer,skulpturer, miniatyrer, knappar, dekorationer osv, det är din fantasi som sätter gränserna.

I denna butik kan du välja mellan Premo, Super Sculpey, Cernit och Fimo alla utmärkta leror som passar till mycket.

Lägg märke till att Fimo  Professionals mindre förpackningar väger 85 gram medan Fimo Accents, Premo och Cernits mindre förpackningar väger ca 56 gram  vilket är bra att tänka på vid en prisjämförelse.

Det går utmärkt att blanda de olika märkena men kom ihåg att Fimolera bakas på 110 grader medan Premo och Cernitlera bakas på 130. Baka då på den högre temperaturen men kom ihåg att Fimo kan mörkna något vid den högre temperaturen och då särskilt den transparenta fimoleran så du bör täcka över leran i ugnen.

Skapa

Vilken lera du väljer är mest en smaksak då alla märken som sälj här i butiken är bra. Skall du göra stavar eller som kallar dem på engelska canes så kan Fimo Professional och Cernit vara snäppet bättre än Premo då de är aningens fastare i konsistensen och därför mindre benägna att deformeras.

Mer information om de olika lerorna hittar du längre ner.

Det är bra att först bearbeta och knåda leran smidig antingen med händerna eller med en pastamaskin (pastamaskiner som använts till lera är olämpliga att använda till matlagning). Detta för att ”väcka liv” i leran så den blir smidig att arbeta med, det påverkar dock inte lerans hållbarhet efter bakning.

Lär dig göra en ”skinner blend”.

Du kan göra stavar ( canes ) vilket innebär att du gör en stav med en bild inuti som du sedan skivar och du får då många kopior av din bild som kan användas på många olika sätt som t.ex hängen.

Gör muffinsar eller cup cakes.

Liljor till hängen , armband , pärlor , dekorera glas, miniatyrtårta, små figurer och mycket mycket mer.

Man kan stämpla eller trycka mönster på leran.

Tänk dock på att om du vill måla eller lacka leran så måste du använda en vattenbaserad akrylfärg/lack annars så är risken stor att färgen eller lacken inte torkar.

Du kan hitta lämplig lack här i butiken. 

Ta gärna en titt på butikens Youtube kanal.

Sist men inte minst, om du vill ha en stark slutprodukt så är det mycket viktigt att baka på rätt temperatur. Fimolera på 110 grader, Cernitlera och Premo på 130 grader. Bakar du på en lägre temperatur så blir resultatet inte bra utan leran blir skör och går lätt/lättare sönder.

Själv bakar jag ofta upp till en timme beroende på vilken storlek det som bakas har. Jag lägger även en bit bakplåtspapper över för att leran inte skall mörkna.

Detta skyddar det som bakas från den direkta hettan som ugnens värmeelement avger.

Det är absolut nödvändigt att ha en ugnstermometer när man bakar leran eftersom den temperatur som står på ugnens vred inte stämmer till 100%. När man bakar kaka spelar det inte så stor roll om det differentierar 10 grader men med lera är rätt temperatur mycket viktigt.

Resultatet blir en stark produkt.

Vilken lera skall man välja?

Vilken lera du väljer är mycket en smaksak då alla märken som säljs här i butiken är av bra kvalitet.

Nedan hittar du lite information om de olika lerornas egenskaper.

Fimolera / Fimo 

Fimo Professional är en lera som är hårdare än Premo och som snabbare blir smulig när den ligger än Premo lera men Professional kan knådas tillbaka till sin ursprungliga smidighet.

Professional är en fimolera som håller detaljer mycket bra och även håller formen i ugnen men mindre, tunna och utstickande detaljer kan behöva extra stöd i ugnen som med all polymerlera.

Väldigt bra till stavar.

Fimo Professionals mindre förpackningar väger 85 gram till skillnad från annan fimolera som sälj i 57 grams förpackningar. Kan vara bra att tänka på vid en prisjämförelse.

Fimo Effect är som det låter en fimolera med olika effekter. Fimo Effect har olika hårdhet.

Translucent, metallic och gemstone har samma hårdhet som Fimo Professional

Nightglow, glitter, pastel, stone och pearl har samma hårdhet som Fimo Soft.

Fimo Doll art är en fimolera med samma hårdhet och egenskaper som Fimo Professional och är speciellt avsedd för tillverkning av dockor och skulpturer. Den kommer i 6 olika hudtoner.

Kan naturligtvis användas till vilket projekt du vill om du tycker att färgerna passar dig och ditt projekt.

Premo och Sculpey

Premo är en lera som är mjukare än Fimo Professional men är ändå formfast och håller detaljer bra. En bra allround lera och ett utmärkt val för den som kanske har lite ont i händerna eftersom den är lite mjukare än Fimo Professional.

Premo Accents är en lera som har olika effekter som glitter eller pearl. Pearl och även de som liknar ädelmetall som Gold och Silver de har en hög mättnad av micapulver vilket gör att de passar perfekt till tekniker som Mica shift.

Living Doll Super Sculpey är hårdare än Premo och är avsedd för skulpturer och dockor och den kommer i tre hudtoner.

Super Sculpey är ett populärt val för många skulptörer och den kommer i 3 olika hårdhetsgrad där Original är den mjukaste och Firm den hårdaste. Original är något mjukare än Premo medan Firm är hårdare än Fimo Professional.

Proffsens val och är du osäker så kanske du kan börja med Super Sculpey medium för att se om du tycker den är för hård, ja då väljer du Original nästa gång och för mjuk då väljer du Firm. Kanske du tycker den är precis lagom.

Original är hudfärgad medan de andra två är grå. De kommer inte i andra färger utan är avsedda att målas med vattenbaserad akrylfärg.

Cernitlera

Cernit är den hårdaste av de leror,Fimo, Premo och Cernit, och finns i många olika färger och varianter. Alla varianter har samma hårdhet och egenskaper.

Den är mycket hållbar efter bakning. Bakas på 130 grader.

Cernitlera och särskilt Opalinefärgerna mörknar något i ugnen.

Det kan vara bra att ta med det i beräkningen när du väljer färger. Det går även bra att kompensera för detta genom att blanda med vit lera, på så vis när den mörknar så återgår den mer till ursprunget. Det kan vara bra att baka en testbit.

Det är också den är transparensen som ger Cernit sitt unika porslinsliknande utseende. Detta passar särskilt bra när du gör realistiska blommor av lera.

Cernitlera kommer också i väldigt många färger och i flera olika serier.

Cernit No1 är de klassiska färgerna som mörknar inget eller mycket lite i ugnen.

Cernit Metallic har en stor koncentration av mica partiklar och passar bra till micashift teknik.
Cernit Opaline är de halvtransparanta färgerna och de mörknar i ugnen.

Cernit Translucent är färger som är mer transparenta än de andra linjerna. de mörknar i ugnen. Cernit translucent 024 Night Glow är självlysande.

Startkit.

Jag får ofta önskemål och förfrågningar om startkitt. Det finns ett startkit i butiken  men eftersom vilka verktyg som behövs till stor del beror på vilken inriktning du har på ditt skapande så kommer jag inte att sätta ihop något annat startkit än det som finns.
Det som du behöver för att komma igång med de flesta inriktningar är ett nålvertyg, kavel, kniv och lera. 
Lägg hellre dina pengar på att köpa lera än på att köpa en massa verktyg som du sedan kommer på att du inte behöver. 
En pastamaskin underlättar arbetet men är inget du måste ha från början. 

Du är alltid välkommen att ställa frågor eller komma med synpunkter. Använd butikens formulär under butiksinfo eller mejla mig på kontakt@hobbyrian.se

Nyttiga länkar


Om du inte har något mot att läsa på engelska så hittar du tonvis med bra och korrekt information på denna sidan. https://thebluebottletree.com/

Jag rekommenderar att testa ”The Muse” trevliga små mejl 3 gånger i veckan med tänkvärt, pepp och tips.

Vill du ha hjälp med att fixa din egen hemsida kan jag verkligen rekommendera Gisselfeldt Reklam och IT

Fler smyckesdetaljer än de som finns här hos Hobbyrian hittar du hos Frost08

 
Stäng meny
×

Kundvagn